Petek, Avgust 23, 2019

NAKUP GOSPODINJSKIH APARATOV

 

HLADILNIK

Kupiti prostostoječi ali vgradni hladilnik?

Vgradni hladilnik ima pri enaki višini v primerjavi s prostostoječim hladilnikom manj prostora saj je zaradi vgradnje v omaro širok največ 56cm.

Za dvočlansko gospodinjsto zadostuje hladilnik prostornine od 100 do 120 litrov.

Za štiričlansko gospodinjstvo pa zadostuje hladilnik prostornine 200 do 250 litrov.

Delovanje hladilnika

Poznamo tri vrste hlajenja:

  • statično hlajenje ( zrak ne kroži, v hladilniku je različna temeratura, najhladneje nad spodnjo polico in najtopleje zgoraj pri vratih. To je potrebno upoštevati pri razporeditvi živil)

  • dinamično hlajenje ( je v osnovi statično, z dodanim ventilatorjem, ki pripomore k enakomernem ohlajanju hladilnika)

  • "no frost" (v hladilniku opremljenem z "no frost" sistemom, kroži ohlajen in suh zrak, ki pobira vlago iz njega in jo pošilja ven kjer izhlapi. Prednost tega je, da se ne nabirata led in ivje v hladilniku -ni potrebe po odtaljevanju)

Vgradnja

Hladilnik se vgrajuje v za to primeren element. Ne priporočamo ga postaviti v bližino pečic. Pomembno je tudi prezračevanje kondenzatorja.

Boljši vgradni hladilniki imajo vrata s posebnimi tečaji, vrata omare se v tem primeru pritrdijo na vrata hladilnika. Ob odpiranju vrat se oboja odpirajo trdno skupaj.

 

KUHALNA PLOŠČA

Vrste kuhališč:

  • Plinska kuhališča
  • Klasična električna kuhališča
  • Steklokeramična kuhališča
  • Indukcijska kuhališča

Izbiramo lahko kuhalne plošče z različnim številom kuhališč (dva, tri, štiri, šest ali več). Najpogostejše so kuhalne plošče na štiri kuhališča.

V zadnjem času so na voljo kuhalne plošče z razporeditvijo kuhališč v vrsto, postavitev je zelo uporabna saj odpade dvigovanje posode preko kuhališč, zavzamejo pa več prostora v širino.

Indukcijsko plošča pri segrevanju porabi bistveno manj energije.

Na električnem kuhalniku boste za segretje 2L vode do vrelišča porabili dobrih 9 min na indukcijskem pa le 4 min.

Indukcijsko kuhališče je tudi zelo varno saj ne deluje, če na njem ni posode. Posoda primerna za indukcijo mora imeti FEROMAGNETNO dno.

Manj kot 20% slovenskih gospodinjstev se odloči za nakup plinskih kuhališč, slabost je v izhajanju plina, ki se nabira pod kuhinjskimi elementi in napo ter neenakomerna temperatura kuhanja.

 

PEČICA

Najpogosejša širina vgradnih pečic je 60 cm. Na voljo pa so tud pečice širine 45 cm in 90 cm. Vse popularnejše so nižje pečice pri katerih lahko vgradimo predal za gretje krožnikov.

Vrste pečic:

  • ventilatorske pečice( enakomerno pečenje v večih nivojih)
  • kombinirane pečice s paro in mikrovalovi ( pri kuhanju s paro se ohrani večina vitaminov in mineralov ter naraven okus in barva hrane) Kombinacija z mikrovalovi pomeni, da lahko pečico uporabljamo kot mikrovalovno pečico.

Vgradnja

Pečica ima dva načina vgradnje lahko je pod pultom ali pa v visokem elementu.

Pombembno je zračenje pečice saj pri peki nastanejo visoke temperature.

 

POMIVALNI STROJ

Pomivalni stroji so dobavljivi v širini 45 cm in 60 cm. Ločimo prostostoječ pomivalni stroj, vgradni pomivalni stroj in pa popolnoma vgradni pomivalni stroj. Pri slednjem je komandna plošča nevidna, komande so na vruhu stroja pri vgradnem stroju pa je komandna plošča na sprednjem delu vidna.

Vgradnja

Električni in vodovodni priključek se ne smeta nahajati za pomivalnim strojem ampak v neposredni bližini na levi ali desni strani stroja.

Pomivalni stroj se lahko vgradi tudi višje, kar pripomore k nepotrebnemu sklanjanju pri zlaganju.

Priporočljivo je da ima stroj zaščito AQUA STOP, kar pomeni popolno varovanje proti izlitju vode.

Priporočamo nakup stroja z glasnostjo pod 50dB(re1pW)

 

KUHINJSKE NAPE

Vrste nap:

  • dekorativna ( montira se na steno, značilna je pokončna cev v sredini, dobavljive v širini 60 cm in 90 cm).
  • izvlečna ( potrebna je namestitev v visečo omarico, dobavljiva v širni 60 cm redko 90 cm).
  • vgradna ( vgradi se v vnaprej pripravljeno ogrodje).
  • kotna ( motira se v kot kuhinje, običajno so zelo velike).
  • otočna ( montira se na strop nad kuhinjski otok, potrebna je dokaj točna pozicija prezračevalne cevi).

Pri izbiri kuhinjske nape je pomembno, da izberemo napo z ustrezno zmogljivostjo. Pravilo je da je potrebno zrak v kuhinji zamenjati vsaj 10x na uro.

Če je kuhinja velika 16 m2 pri višini stropa 2,5m je prostor velik 40 m3. Minimalni pretok zraka je torej 400m3.(40 m3 x 10 = 400 m3)

Nape z ogljenim filtrom služijo takrat, ko napa ni priklopljena na odvod, tako ogljeni filter odstranjuje vonj iz zraka, zrak pa kroži po prostoru.

Ogljeni filter je potrebno menjati 1x letno pri dnevni uporabi 1h.

Kljub oglenemu filtru ki nevtralizira vonjave priporočamo odvod zraka, v prostoru namreč še vedno ostaja vlaga.

Zakaj napa v kuhinji?

  • podaljša življensko dobo kuhinje
  • ni neprijetnega vonja
  • ni vlage in s tem rošenja steklenih površin

 

POMIVALNO KORITO

Vrste pomivalnih korit:

  • vsadno pomivalno korito ( vgradi se v kuhinjski pult v katerega je predhodno narejen izrez)
  • popolnoma vsadno pomivalno korito ( vgradi se v kuhinjski pult tako da sta pult in korito poravnana).
  • nasadno pomivalno korito ( korito se vgradi direktno na kuhinjske elemente).
  • vgradne posode ( se vgradijo na spodnjo stran kuhijnskega pulta, pomembno je, da je pult iz vodoodpornega materiala: kamen, kerrock...)

Pomivalno korito je v kuhinji namenjeno pomivanju posode in hitremu splakovanju. Na trgu je kar pestra izbira različnih korit in materialov iz katerih so izdelana. Pri izbiri je pomembno, da vemo za kaj ga bomo potrebovali. Tako izberemo pravo velikost in obliko pomivalnega korita.